Kawa to napój, który pije się niemalże na całym świecie, chociaż w każdym miejscu smakuje inaczej. O smakach i aromatach kawy

Kawa to napój znany na całym świecie. W różnych krajach ma jednak zupełnie inny smak. W poszczególnych zakątkach świata także inaczej celebruje się moment spożywania tego napoju. Skąd wynika ta różnica smaku i co ma wpływ na aromat kawy?

Smak kawy w dużej mierze zależy od tego, skąd pochodzą jej ziarna. Ziarna kawowca mogą być z Brazylii, Etiopii, Kolumbii czy np. Wietnamu. Ziarnista Arabica z Brazylii jest łagodna i lekko słodka dzięki naturalnej metodzie wydobywania ziaren z owoców. Większość kawy z Kolumbii charakteryzuje z kolei obróbka ziarna „na mokro", dzięki czemu napój ma żywy i niezakłócony aromat. Kawa etiopska ma głęboki, lekko pikantny smak. Z kolei ta z Wietnamu bywa gorzka, mocna, lekko słona z posmakiem słodkiej wanilii. Brazylijska kawa ma natomiast harmonijny, łagodny smak, w którym można wyczuć kakaowy i orzechowy aromat.

Kawa z różnych zakątków świataKawa z różnych zakątków świata SALMONNEGRO-STOCK/ Shutterstock

Smak kawy i rytuały w różnych zakątkach świata

Kiedy odwiedzimy różne kraje, możemy się przekonać o tym, że w wielu miejscach inaczej pije i podaje się kawę. Pisząc o tym napoju, nie sposób najpierw nie wspomnieć o Włochach, którzy słyną za jednych z największych kawoszów na świecie. To tam zamawia się rano un caffe, najczęściej do rogalika.

Kawa we Włoszech. Z dodatkiem mleka? Tylko do południa

We Włoszech podstawą jest dobre espresso. Idealne włoskie espresso powinno posiadać mocno zbitą konsystencję i intensywny smak, a na samej górze mieć delikatną piankę, znaną jako crema. Na bazie espresso Włosi przyrządzają inne, łagodniejsze kawy, np. Caffe Latte czy Cappuccino, które także bardzo dobrze smakują w Italii. Warto pamiętać, że Włosi w przeciwieństwie do nas nie piją kawy z dodatkiem mleka po południu, ani wieczorem.

Włoskie espresso i rogalik na śniadanieWłoskie espresso i rogalik na śniadanie Alessio Orru/ Shutterstock

Szwedzka fika, czyli chwila odpoczynku z kawą

Odwiedzając Szwecję, możemy poznać, czym jest Fika. To odpowiednik angielskiej „five o’clock", czyli chwila dla Szwedów, którą spędzają przy kubku gorącej kawy i równie gorącej bułeczce z cynamonem i gruboziarnistym cukrem. Tam nie zwraca się uwagi aż tak na ziarna kawy i jej aromat. Szwedzi często piją kawę rozpuszczalną. Dla nich bardziej liczy się fakt, że napój ten kojarzy się z przerwą od pracy lub spotkaniem towarzyskim.

Szwedzka fika to czas na przerwę z kawąSzwedzka fika to czas na przerwę z kawą William Perugini/ Shutterstock

Kawa po wietnamsku z intensywnym smakiem

Większość kawy uprawianej w Wietnamie to Robusta. Ta odmiana kawy charakteryzuje się mocnym smakiem i wysoką zawartością kofeiny. Kawę w Wietnamie pije się na różne sposoby. Jednak najczęściej jej naturalnie intensywny aromat łagodzi się odrobiną skondensowanego mleka.

W Etiopii kawa oznacza celebrowanie

Z kolei w Etiopii picie kawy wiąże się z ceremonią, symbolem gościnności i wzajemnego szacunku. Kawę przygotowaną w specjalnym czajniczku, zwykle serwuje kobieta ubrana w tradycyjną białą szatę z kolorowymi ornamentami, po wcześniejszym uprażeniu i zmieleniu zielonych ziaren kawy. Przelewana jest ona do filiżanek, z wysokości kilkudziesięciu centymetrów. A jak smakuje etiopska kawa? Najczęściej podawana jest z dużą ilością cukru, a na wsiach np. pije się ją także z dodatkiem soli.

Irish-coffe, czyli kawa po irlandzku. Coś w sam raz na zimę

Serca Irlandczyków podbiła Irish Coffe, czyli jeden z kawowych klasyków idealnych na późną jesień i zimę. To napój sporządzany z kawy, irlandzkiej whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru (najlepiej trzcinowego).

Irish Coffe - kawa po irlandzkuIrish Coffe - kawa po irlandzku DavideAngelini/ Shutterstock

Kawa z Meksyku. To delikatny smak napoju o niskiej kwasowości

W Meksyku pije się kawę, która jest na miejscu uprawiana, czyli gatunku Maragogype. To kawa o ziarnach, które charakteryzują się dość dużym rozmiarem – nawet do 2 cm. Są nawet trzykrotnie większe od klasycznych popularnych ziaren z Brazylii. W smaku kawa z Meksyku jest delikatna, bogata, przyjemna w trakcie picia i ciekawa na finiszu. Można w niej wyczuć nuty miodu, wanilii i winogron. To kawa o niskiej kwasowości.