Espresso tonik latem, pumpkin spice latte jesienią. Kawowe trendy, które musisz znać

Kawa towarzyszy nam niezależnie od pory roku i jest podobno drugim - zaraz po wodzie - najczęściej wypijanym napojem na świecie. Nic więc dziwnego, że każdego sezonu w kawiarniach lub w sieci pojawiają się jej nowe wersje. Niektóre z nich zdobywają taką popularność, że stają się prawdziwymi światowymi hitami. Oto kawowe trendy, które po prostu trzeba znać.

Pumpkin spice latte

Nie ma wątpliwości, że dynia jest jednym z najpopularniejszych symboli jesieni. Nic więc dziwnego, że ktoś wpadł na pomysł połączenia kawy, z dynią oraz przyprawami i stworzył napój, bez którego żadna miłośniczka jesieni nie przejdzie obojętnie. Wymyślone w USA pumpkin spice latte to kawowy hit jesieni, który zyskał miliony fanek i fanów na całym świecie. Co więcej, stała się tak popularna, że ludzie zamawiają ją nie tylko w kawiarniach, lecz także przygotowują ją sami w domu.

Espresso tonic

W trakcie letnich upałów nie każdy ma ochotę na gorące espresso czy klasyczną mrożoną kawę. W odpowiedzi na to powstała kawa, która nie tylko stylowo wygląda, lecz także świetnie smakuje i przynosi orzeźwienie w letnie dni. Mowa o espresso tonic, czyli kawie, która powstała ponad 8 lat temu, jednak niedawno dzięki social mediom stała się światowym hitem. Wiele osób może być zdziwionych takim połączeniem, jednak kawosze uważają, że tonik idealnie uzupełnia się z kwaskowością kawy i nadaje delikatną słodycz.

Dalgona coffee

Przepis na ten napój powstał w Korei, a swoją nazwę i popularność zawdzięcza koreańskiemu aktorowi Ilwoo Jung, który otrzymał kawę przypominającą wyglądem koreańskie ciasteczka dalgona, robione z cukru i sody. Kiedy pierwsze przepisy z tą kawą pojawiły się na Instagramie, momentalnie zyskały nieprawdopodobną popularność. Obecnie na instagramie znajduje się ponad pół miliona postów z tagiem #dalgonacoffee. Na czym polega jej fenomen? Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, smaczna, a do tego prezentuje się imponująco.

Gingerbread latte

Nie tylko jesień ma swoją kawę. Sezon zimowy przebiega natomiast pod znakiem gingerbread latte, czyli tej o smaku pierniczkowym.  Mocna kawa i aromatyczne świąteczne przyprawy, takie jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa, a do tego wanilia, mleko migdałowe oraz dekoracja z bitej śmietany oraz pokruszonych ciasteczek korzennych. Ta kawa również powstała w USA, jednak obecnie jest kawowym symbolem okresu świątecznego nie tylko w Ameryce Północnej, lecz także niemal w całej Europie.

Kawa nie jest już tylko pobudzającym napojem, który pijemy w pośpiechu w godzinach porannych. Dziś kawa jest odrębnym zjawiskiem kulturowym, a z jej picia często tworzy się małe rytuały, które pozwalają na chwilę przyjemności oraz relaksu. Niektóre kawy powstały z myślą o tym, by podczas ich picia poczuć magię danego sezonu. Smak, aromat oraz piękny wygląd tych napojów sprawił, że trafiły one do czołówki kawowych trendów, które co roku powracają jak bumerang, dlatego warto o nich pamiętać.