Jak zaparzyć dobrą kawę? W czym tkwi sekret? Najlepsze rady dla domowego baristy

Nie ma to jak czas tylko dla siebie z filiżanką dobrej kawy w dłoni. Aby ta smakowała tak jak w dobrej kawiarni, nie trzeba nawet wychodzić z domu. W czym zatem tkwi sekret dobrze zaparzonej kawy? Oto kilka podstawowych szczegółów, na które każdy początkujący domowy barista powinien zwrócić uwagę.

To już nie te czasy, że do filiżanki wsypuje się byle co, zalewa wodą i pije nie zwracając większej uwagi na smak. Dziś z picia kawy często tworzy się małe rytuały, które pozwalają na chwilę przyjemności oraz relaksu. Może się wydawać, że przygotowanie dobrej kawy, przypominającej smakiem tę z ulubionej kawiarni, wymaga specjalnych umiejętności, zaawansowanych ekspresów czy innych profesjonalnych  urządzeń. Nic bardziej mylnego! Co więcej, wcale nie potrzebujesz ekspresu, by móc cieszyć się głębokim smakiem tego trunku. Podczas wyboru oraz parzenia kawy zwróć po prostu uwagę na kilka podstawowych, ale istotnych elementów.

Wybierz kawę dobrej jakości

Powszechnie wiadomo, że kawa kawie nie jest równa. Jednak rozpoznać, która jest tą lepszą? Patrząc na półki sklepowe, zwykle jest tak, że jeżeli cena kawy jest niska, to jej jakość automatycznie  również spada – jednak to nie wcale nie musi być reguła. Kupując kawę należy zwracać uwagę na konkretne informacje świadczące o jej wysokiej jakości. Te najistotniejsze to kraj pochodzenia i data wypalenia ziarna (im krótsza data tym lepiej). Oprócz tego można zwrócić uwagę na region uprawy czy też profil smakowy.

Miel ziarna kawy na bieżąco

Po wypaleniu kawa zawiera około tysiąc różnych związków aromatyczno-smakowych, które nadają jej niepowtarzalny smak i aromat np. czekolady, owoców czy karmelu. Wraz z upływem czasu po wypaleniu związki te ulatniają się, a zmielenie ziaren kilkukrotnie to przyspiesza. Właśnie dlatego najlepszym rozwiązaniem jest mielenie kawy na bieżąco, tuż przed jej zaparzaniem.

Przefiltruj wodę przed zagotowaniem

Nie da się ukryć, że woda stanowi główny składnik kawy. Właśnie dlatego, by kawa dobrze smakowała, należy zadbać o jej wysoką jakość. Korzystając z kranówki, wybieraj tylko zimną wodę, a przed przygotowaniem przefiltruj ją np. w specjalnym dzbanku. Nieprzefiltrowana woda zwykle jest bardzo twarda, co niekorzystnie wpływa na proces parzenia, a w efekcie na sam smak napoju.

Nie używaj wrzątku

Oczywiście kawę parzymy w wysokiej temperaturze jednak zalewanie jej wrzątkiem nie jest dobrym pomysłem. W ten sposób można ją bowiem „przeparzyć", a to spowoduje, że stanie się gorzka. Optymalna temperatura wody do przygotowania kawy, powinna wynosić od 92 do 96 stopni – wówczas będzie ona pozbawiona nadmiernej goryczy. Niektóre nowoczesne czajniki są już wyposażone w funkcję regulacji temperatury, jeśli jednak masz klasyczny czajnik, możesz zagotować wodę i wystudzić ją przez około 20-30 sekund, a następnie zaparzyć kawę. Po tym czasie powinna być idealna do zaparzenia pysznej kawy.

Pamiętaj o poprawnym przechowywaniu kawy

Nawet kawa w ziarnach, która nie została jeszcze zmielona, utlenia się. Dlatego niezależnie od jej postaci bardzo ważne jest poprawne przechowywanie. Dobrej jakości kawy posiadają zwykle również odpowiednie opakowania, które wyposażone są w szczelne zamknięcie oraz wentyl, który umożliwia przepływ powietrza tylko w jednym kierunku – z paczki na zewnątrz, dzięki czemu kawa tak szybko nie wietrzeje. Opakowanie kawy najlepiej trzymać w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Kawa posiada bowiem naturalne właściwości pochłaniające zapachy i może przesiąknąć innymi produktami znajdującymi się na półkach.

Pamiętaj, niezależnie od tego, jakim sprzętem dysponujesz w swoim domu, możesz cieszyć się smaczną i aromatyczną kawą. Wystarczy, że wcielisz w życie tych kilka porad, a z pewnością zauważysz różnicę.