Nie da się ukryć, że picie kawy jest dla Włochów codziennym rytuałem i choć czasem trwa dosłownie chwilę, określone jest wieloma zasadami, które warto znać – szczególnie, gdy w planach pojawia się podróż do urokliwej Italii. Co ciekawe, Włosi najczęściej piją kawę, stojąc przy barze, a stoliki przeznaczone są głównie dla turystów. W odróżnieniu od naszych wizyt w kawiarniach, którym często towarzyszą dłuższe spotkania, dla Włochów jest to zwykle szybka mała czarna między obowiązkami lub dodatek do posiłku. Wyjątkiem jest poranek, kiedy kawę spożywa się przed śniadaniem, a czasem nawet zastępuje nią pierwszy posiłek dnia.
Choć Włosi piją kawę praktycznie o każdej porze dnia, to kawami typu cappuccino, cafe latte czy macchiato delektują się wyłącznie w okolicach śniadania. Otóż niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kawę mleczną we Włoszech pije się maksymalnie do godziny 11. Choć w Polsce oraz innych krajach Europy jest to normalne, to tam, zamawiając tego typu napój po południu, możemy spotkać się czasem ze sporym zdziwieniem. Zupełnie inaczej jest z natomiast z czarną kawą.
Mała, czarna, mocna kawa znana nam jako „espresso" to nieodłączny element dnia niemal każdego Włocha. Jednak zamawiając ją w kawiarni prosimy nie prosimy o „espresso", a o "un caffe". Jeśli natomiast we włoskiej kawiarni poprosisz o espresso, możesz spotkać się z niezrozumieniem. Słowo „espresso" oznacza bowiem nie konkretny rodzaj kawy, a sposób i szybkość jej przyrządzania. Taką kawę spożywa się zwykle w dwóch łykach przy barze, tuż po podaniu filiżanki przez baristę. W przeciwieństwie do cappuccino Włosi piją espresso przez cały dzień, niezależnie od pory – również podczas wieczornego posiłku.
Espresso, cappuccino czy cafe latte to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych kawowych propozycji. Jednak oprócz nich w menu włoskich kawiarni znaleźć można również wiele innych, również bardzo smacznych opcji. Aby następnym razem wiedzieć, jaką kawę warto spróbować, przedstawiamy wam krótką, kawową ściągę.