Kiedy jest czas na cappuccino, a kiedy na espresso? Pij kawę jak rodowity Włoch

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie i choć pije się ją w różnych zakątkach globu, to wielu osobom kojarzy ją głównie z Włochami. Choć Włosi spopularyzowali wiele rodzajów kawy, dzięki czemu możesz np. zamówić cappuccino również w polskiej kawiarni, to włoska tradycja picia tego aromatycznego trunku wcale nie jest powszechnie znana. Zatem jaką kawę pić w danej porze dnia, by poczuć się niczym Włoch?

Nie da się ukryć, że picie kawy jest dla Włochów codziennym rytuałem i choć czasem trwa dosłownie chwilę, określone jest wieloma zasadami, które warto znać – szczególnie, gdy w planach pojawia się podróż do urokliwej Italii.  Co ciekawe, Włosi najczęściej piją kawę, stojąc przy barze, a stoliki przeznaczone są głównie dla turystów. W odróżnieniu od naszych wizyt w kawiarniach, którym często towarzyszą dłuższe spotkania, dla Włochów jest to zwykle szybka mała czarna między obowiązkami lub dodatek do posiłku. Wyjątkiem jest poranek, kiedy kawę spożywa się przed śniadaniem, a czasem nawet zastępuje nią pierwszy posiłek dnia.

Kiedy jest czas na cappuccino oraz inne kawy z mlekiem, a kiedy na espresso?

Choć Włosi piją kawę praktycznie o każdej porze dnia, to kawami typu cappuccino, cafe latte czy macchiato delektują się wyłącznie w okolicach śniadania. Otóż niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kawę mleczną we Włoszech pije się maksymalnie do godziny 11. Choć w Polsce oraz innych krajach Europy jest to normalne, to tam, zamawiając tego typu napój po południu, możemy spotkać się czasem ze sporym zdziwieniem. Zupełnie inaczej jest z natomiast z czarną kawą.

Mała, czarna, mocna kawa znana nam jako „espresso" to nieodłączny element dnia niemal każdego Włocha. Jednak zamawiając ją w kawiarni prosimy nie prosimy o „espresso", a o "un caffe". Jeśli natomiast we włoskiej kawiarni poprosisz o espresso, możesz spotkać się z niezrozumieniem. Słowo „espresso" oznacza bowiem nie konkretny rodzaj kawy, a sposób i szybkość jej przyrządzania.  Taką kawę spożywa się zwykle w dwóch łykach przy barze, tuż po podaniu filiżanki przez baristę. W przeciwieństwie do cappuccino Włosi piją espresso przez cały dzień, niezależnie od pory – również podczas wieczornego posiłku.

Jakie kawy możemy znaleźć we włoskich kawiarniach?

Espresso, cappuccino czy cafe latte to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych kawowych propozycji. Jednak oprócz nich w menu włoskich kawiarni znaleźć można również wiele innych, również bardzo smacznych opcji. Aby następnym razem wiedzieć, jaką kawę warto spróbować, przedstawiamy wam krótką, kawową ściągę.

  • Espresso - intensywna kawa czarna z unosząca się na powierzchni pianką nazywaną crema.
  • Doppio - podwójne espresso.
  • Lungo - kawa czarna  z większą ilością wody niż espresso.
  • Cappuccino - espresso ze spienionym mlekiem.
  • Cappuccino scuro - cappuccino podane z mniejszą ilością mleka.
  • Cappuccino chiaro - cappuccino podawane z większą ilością mleka.
  • Macchiato - espresso z odrobiną mlecznej pianki.
  • Latte macchiato - espresso z dużą ilością spienionego mleka.
  • Caffe latte - espresso z większą ilością mleka niż w cappuccino i dodatkiem mlecznej pianki.