O cenie kawy decyduje kilka czynników - pochodzenie, sposób jej uprawy, pozyskiwania i produkcji, a także - smak i aromat. Za najdroższą kawę na świecie przez lata uchodziła słynna już Kopi Luwak - kawa pozyskiwana z odchodów cywety azjatyckiej - zwierzęta z rodziny łaszowatych. I chociaż rzeczywiście jest jedną z najdroższych kaw świata, nie jest jednak najdroższą - za to zdecydowanie jedną z bardziej kontrowersyjnych. Sposób jej pozyskiwania wzbudza obecnie bowiem wiele wątpliwości.
Kilogram ziaren kawy Kopi Luwak kosztuje od 200 do 400 dolarów. Jej cena wynika przede wszystkim z niskiej podaży i wysokich walorów smakowych. Przez koneserów, kawa Kopi Luwak uważana jest bowiem za jedną z najsmaczniejszych.
Kawa pozyskiwana jest z odchodów cywet azjatyckich - zwierząt zamieszkujących Indonezję, będącą ojczyzną kawy Kopi Luwak. Żywią się one między innymi właśnie owocami kawowca, którego nieprzetrawione nasiona następnie wydalają. Kawa, przechodząc przez przewód pokarmowy zwierzęcia, traci gorzki smak i zyskuje nowy, niepowtarzalny aromat, co czyni ją właśnie tak pożądaną wśród koneserów tego napoju.
Miejscowa ludność zbiera więc ziarna z odchodów cywet, które następnie są dokładnie oczyszczane, suszone i palone w określonej temperaturze. Ze względu jednak na popyt i wysoką cenę kawy na zagranicznych rynkach, a także trudną dostępność i ciężki proces jej pozyskiwania, mieszkańcy terenów zamieszkiwanych przez cywety decydują się na wyłapywanie wolnożyjących zwierząt i zakładanie ferm, chcąc w ten sposób zmaksymalizować produkcję pożądanego trunku. Z tego powodu produkcja tego gatunku kawy wielokrotnie poddawana była krytyce.
Najdroższą kawą na świecie jest z kolei nieco mniej znana Black Ivory Coffee, produkowana zresztą w podobny sposób do wspomnianej wyżej Kopi Luwak. Pozyskuje się ją bowiem z odchodów słoni azjatyckich, zamieszkujących Tajlandię. Podczas procesu trawienia, który w przypadku słoni trwa około 15-70 godzin, enzymy trawienne rozkładają białko zawarte w ziarnach kawowca, a także mieszają je z inną treścią pokarmową, co odpowiada właśnie za wyjątkowy smak tego napoju.
Produkcji tego rodzaju kawy nie towarzyszą jednak podobne kontrowersje, jak w przypadku kawy Kopi Luwak. Producenci zapewniają bowiem o współpracy z Azjatycką Fundacją Słoni, która ma czuwać nad procesem pozyskiwania nasion kawowca. Nie stwierdzono też, by spożywanie kawy miało jakikolwiek negatywny wpływ na zdrowie słoni, a kilka procent z dochodu pozyskiwanego ze sprzedaży Black Ivory Coffe trafia właśnie do fundacji, czuwającej nad zdrowiem tych zwierząt.
W 2021 roku udało się wyprodukować zaledwie 215 kilogramów tego gatunku kawy. I to właśnie niezwykle mała podaż i specyficzny smak, czynią ją tak cenną. Na ten moment, za kilogram Black Ivory Coffe trzeba zapłacić około 1100 dolarów, czyli ponad 4 tys. złotych.
Do najdroższych kaw na świecie należą też gatunki pozyskiwane z upraw w trudnodostępnych rejonach na świecie. To m.in. kolumbijska kawa Ospina Dynasty Gran Cafe Premier Grand Cru, która uprawiana jest na wysokości ok. 2500 m n.p.m., w prowincji Antioquia, a dokładny proces jej produkcji do dziś owiany jest tajemnicą.
Tytułem jednych z najdroższych kaw na świecie mogą pochwalić się też: Jamaica Blue Mountain - kawa uprawiana na Jamajce na wysokości ok. 1000-1500 m.n.p.m, za którą zapłacimy około 250 złotych za 250 g oraz uprawiana w Panamie, Esmeralda Special. 100 g tej kawy kosztuje około 200 zł.