Dobra kawa wielu osobom kojarzy się z regionami włoskimi. Nie bez powodu. Picie tego napoju dla Włochów jest codziennym rytuałem i określone jest wieloma zasadami. W końcu to we Włoszech narodziło się espresso. I ten rodzaj kawy jest tam spożywany najczęściej. Espresso oznacza wyrazisty. Zatem jak nazwa wskazuje, smak takiej kawy jest intensywny.
Porcja espresso wynosi około 25 ml, a na jej wierzchu można dostrzec delikatną piankę, zwaną crema. Espresso można przygotować z mielonej kawy w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Potrzebne jest 1,5 łyżeczki kawy. Espresso można przygotować także w ekspresie na kapsułki. Ważne jest jednak, aby dobrać odpowiedni produkt, jak np. L'OR Espresso Splendente.
;Typical,View,Of,The,Parisian,Street,With,Tables,With,Tables shutterstock.com
Parzenie kawy po turecku to prawdziwy rytuał. Wszystko po to, by wydobyć pełnię smaku i mocy napoju. Aby to uzyskać, według Turków potrzebny jest specjalny miedziany tygielek (przypomina wyglądem niewielki dzbanuszek, szeroki u podstawy, węższy na górze, z wcięciem powyżej połowy wysokości), do którego należy wsypać zmieloną kawę, cukier oraz ewentualne przyprawy. Następnie wlać wodę i postawić na małym ogniu. Nie należy mieszać napoju. Podczas podgrzewania kawa zyskuje na objętości i tworzy się pianka. Nie wolno doprowadzić do zagotowania się. Należy zdjąć tygielek z ognia, poczekać aż opadnie i powtórzyć proces trzykrotnie. Po tym procesie warto poczekać, aż opadną fusy lub skorzystać z małego sitka, aby je odsączyć.
4Woman,Hand,Pouring,Greek,Coffee,From,A,Copper,Pot,On fot. shutterstock
Etiopia jest uważana za ojczyznę kawy. Napój ten jest tam spożywany w bardzo dużych ilościach i podawany po jedzeniu. Przygotowanie kawy po etiopsku trwa aż około pół godziny. Dzięki temu Etiopczycy wydobywają mocny i charakterystyczny aromat napoju. Przygotowywanie go zaczyna się od palenia ziaren. Jeszcze gorące wypalone ziarna trafiają do moździerza i są tłuczone. W tym samym czasie na ogniu ląduje dżebena (tradycyjny, etiopski dzbanek) z czystą wodą do podgrzania. Wsypuje się do niej odpowiednią ilość kawowego proszku oraz wlewa wrzątek. Gdy kawa zaczyna kipić, odlewa się część naparu, a zawartość dzbanka uzupełnia zimną wodą. Robi się to trzykrotnie.
2Nipa,Bamboo,Huts,At,The,White,Sand,Beach,With,Palm shutterstock.com
Francuzi również są kawoszami. Celebrują ją, ale piją ten napój o każdej porze dnia i stawiają na wygodę. Tam często kawa podawana jest on w bulkach, czyli miseczkach. Francuzi w przeciwieństwie do Włochów nie piją kawy jedynie przed czy po posiłku, lecz także np. do croissanta. Chociaż większość z nich nie wyobraża sobie codzienności bez kawy, nie przywiązuje się do jednego rodzaju. Tam zarówno często pije się espresso, jak i kawę z mlekiem, czyli po francusku café crème.
fot. shutterstock
Żeby przyrządzić różne rodzaje kaw i szybko, czyli tak jak lubią Francuzi, warto mieć ekspres na kapsułki. W zależności od nastroju oraz tego, na jaką kawę ma się w danej chwili ochotę, wzbogacić smak przygotowanego napoju o mleko, czy różne przyprawy lub syropy. Marka
L’OR, która charakteryzuje się francuskim rodowodem, oferuje szeroki wybór kapsułek z kawą pochodzącą z różnych stron świata. Kapsułki L’OR o szerokiej palecie intensywności dostarczają wyjątkowych doznań sensorycznych dzięki bogactwu nut smakowych i aromatów. Nie ważne czy jest to ristretto, espresso czy lungo - kawa w kapsułkach L’OR za każdym razem zaskakuje na nowo. To wyrafinowana kompozycja smaku i aromatu dla prawdziwych koneserów kawy.
Kawa po hiszpańsku
Hiszpania także ma swoją własną tradycję picia kawy. Jedną z najpopularniejszych jest kawa cortado. Jest ona idealna dla tych, którzy szukają czegoś mocniejszego w smaku niż flat white, jednak nieco mniej intensywnego niż espresso macchiato. Jak przygotować cortado? Podstawą jest espresso lub mała porcja czarnej kawy (40-120 ml). Należy wlać je do małej szklanki lub filiżanki i dodać kilka łyżek spienionego mleka.
Równie lubiana przez Hiszpanów jest cafe bombon. Ten napój przyrządza się, umieszczając w szklance 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego i dolewając delikatnie porcję espresso (40 ml) lub małą porcję czarnej kawy (120 ml). Można go wzbogacić, dodając kilka łyżek spienionego mleka.
Tasty croissants with cup of coffee against famous fountain view in Barcelona fot. shutterstock