Kawa to nie tylko wyborny napój, lecz także doskonały dodatek do dań słodkich i wytrawnych. Jej mocny aromat potrafi totalnie przełamać smaki wielu potraw i zaskoczyć nasze podniebienie. Najbardziej charakterystycznym deserem z użyciem espresso jest tiramisu. Okazuje się jednak, że pasuje ono do wielu innych słodkości i to z różnych stron świata.
Tiramisu bez jaj. Zdjęcie ilustracyjne RESTOCK images/shutterstock
Pierwszą przygotowaną przez nas recepturą jest typowo francuski deser. Wybraliśmy go dlatego, że to właśnie we Francji przywiązuje się szczególną wagę do jedzenia i rytuału picia kawy. Właśnie z tego kraju pochodzi marka L’OR. Nazwa ta oznacza w języku francuskim złoto i nawiązuje do wysokiej jakości kawy, którą marka oferuje w ziarnach i kapsułkach. Zawarta w nich kawa pochodzi z odległych zakątków świata: egzotycznej, górzystej Papui-Nowej Gwinei, szlachetnej Kolumbii lub pachnących przyprawami Indii. Pozostałe zaproponowane przez nas dwa desery, nawiązują właśnie do smaków Ameryki Łacińskiej i kuchni indyjskiej.
Kawa z kapsułek L’OR Espresso pochodzi z ziaren odmiany Arabika, którą uznaje się za najbardziej szlachetną. Arabika ma ciekawy, mniej goryczkowy smak i jest bardziej aromatyczna dzięki wyższej zawartości kawowych olejków.
Kawowy Parfait
Kawowy Parfait fot. Liliya Kandrashevich/ shutterstock
Parfait jest francuskim deserem, który stanowi doskonałe dopełnienie pysznej kolacji. To wariacja na temat domowych lodów. W zależności od naszych preferencji możemy podać go z różnymi dodatkami. Dzięki kawie deser ma cudowny aromat i przełamana jest słodycz cukru.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotuj kawę i pozostaw do przestudzenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski, postaw całość na garnku z gotująca się wodą. Ubijaj mikserem na parze żółtka z dodatkiem 50 gramów cukru. Uważaj, żeby temperatura nie była za wysoka i jajka się nie ścięły.
Jacobs materiał promocyjny
W oddzielnej misce ubijaj białka i pod koniec ubijania, dodaj pozostały cukier. Ubij śmietankę. Do masy z żółtkami dodaj kawę i ubijaj. Następnie dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj do masy ubitą śmietankę i również delikatnie wymieszaj.
Foremkę wyłóż folią spożywczą i natrzyj olejem. Przełóż masę na wyłożoną folię i schowaj do zamrażalnika na pięć godzin. Gotowy krem podawaj w pucharkach przełożony bitą śmietaną i pokruszonymi ciastkami.
Indyjskie lody z sosem kawowym
Indyjskie lody z sosem kawowym fot. Shivani Hansraj Dhargave/ shutterstock
Indyjska kuchnia to bogactwo niesamowitych aromatów. Podobnie jest z lodami z naszego przepisu. Dzięki wodzie różanej, bakaliom i dodatkowi sosu na bazie espresso mają ciekawy, nietuzinkowy smak.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Puszki z mlekiem włóż do garnka z wodą i gotuj przez 20 minut. Wyjmij puszki z wody, pozostaw do ostudzenia i włóż na dobę do lodówki.
Zawartość puszek przelej do miski i ubijaj mikserem do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość. W oddzielnej misce ubij białka jaj ze szczyptą soli. Dodawaj partiami ubite białka do masy mlecznej i delikatnie mieszaj. Na końcu dodaj cukier puder oraz bakalie. Gotową masę przykryj i schowaj na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie wymyj masę, zamieszaj i ponownie schowaj do zamrażalnika. Gotowe lody wyjmij kwadrans przed podaniem, a w tym czasie zrób syrop kawowy.
Przygotuj espresso i przelej je do małego garnuszka. Dodaj cukier i podgrzewaj, aż zacznie gęstnieć. Na końcu daj mleko. Polewaj lody schłodzonym syropem.
Wafle z kremem kajmakowym i kawą
Wafle z kremem kajmakowym i kawą fot. night flower/ shutterstock
Dulce de leche to kajmakowy krem popularny w wielu krajach Ameryki Łacińskiej. W Kolumbii nazywa się go arequipe i podaje na przykład z waflami (hiszp. obleas con arequipe). W naszej wersji karmelowy smak zostaje przełamany aromatyczną kawą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewaj z cukrem, syropem kukurydzianym i sodą cały czas mieszając. Kiedy będzie już gęste i w kolorze karmelowym zdejmij z ognia i przestudź. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo gotowy krem i espresso. Przekładaj wafle kremem, a potem pokrój je na kawałki.