Desery i dania z kawą inspirowane kuchniami z różnych części świata

Dopełnieniem kolacji jest deser i espresso. A co, jeśli połączymy jedno z drugim? Przedstawiamy kilka propozycji na desery, których słodycz przełamana jest aromatem wysokiej jakości kawy.

Kawa to nie tylko wyborny napój, lecz także doskonały dodatek do dań słodkich i wytrawnych. Jej mocny aromat potrafi totalnie przełamać smaki wielu potraw i zaskoczyć nasze podniebienie. Najbardziej charakterystycznym deserem z użyciem espresso jest tiramisu. Okazuje się jednak, że pasuje ono do wielu innych słodkości i to z różnych stron świata.

Tiramisu bez jaj. Zdjęcie ilustracyjneTiramisu bez jaj. Zdjęcie ilustracyjne RESTOCK images/shutterstock

Pierwszą przygotowaną przez nas recepturą jest typowo francuski deser. Wybraliśmy go dlatego, że to właśnie we Francji przywiązuje się szczególną wagę do jedzenia i rytuału picia kawy. Właśnie z tego kraju pochodzi marka L’OR. Nazwa ta oznacza w języku francuskim złoto i nawiązuje do wysokiej jakości kawy, którą marka oferuje w ziarnach i kapsułkach. Zawarta w nich kawa pochodzi z odległych zakątków świata: egzotycznej, górzystej Papui-Nowej Gwinei, szlachetnej Kolumbii lub pachnących przyprawami Indii. Pozostałe zaproponowane przez nas dwa desery, nawiązują właśnie do smaków Ameryki Łacińskiej i kuchni indyjskiej.

Kawa z kapsułek L’OR Espresso pochodzi z ziaren odmiany Arabika, którą uznaje się za najbardziej szlachetną. Arabika ma ciekawy, mniej goryczkowy smak i jest bardziej aromatyczna dzięki wyższej zawartości kawowych olejków.

Kawowy Parfait 

Kawowy ParfaitKawowy Parfait fot. Liliya Kandrashevich/ shutterstock

Parfait jest francuskim deserem, który stanowi doskonałe dopełnienie pysznej kolacji. To wariacja na temat domowych lodów. W zależności od naszych preferencji możemy podać go z różnymi dodatkami. Dzięki kawie deser ma cudowny aromat i przełamana jest słodycz cukru.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 ml kawy z 2 kapsułek L’OR Espresso Papua New Guinea
  • 400 ml śmietanki
  • 100 gramów cukru
  • Ciastka do dekoracji
  • Bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotuj kawę i pozostaw do przestudzenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski, postaw całość na garnku z gotująca się wodą. Ubijaj mikserem na parze żółtka z dodatkiem 50 gramów cukru. Uważaj, żeby temperatura nie była za wysoka i jajka się nie ścięły.

JacobsJacobs materiał promocyjny

W oddzielnej misce ubijaj białka i pod koniec ubijania, dodaj pozostały cukier. Ubij śmietankę. Do masy z żółtkami dodaj kawę i ubijaj. Następnie dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj do masy ubitą śmietankę i również delikatnie wymieszaj.

Foremkę wyłóż folią spożywczą i natrzyj olejem. Przełóż masę na wyłożoną folię i schowaj do zamrażalnika na pięć godzin. Gotowy krem podawaj w pucharkach przełożony bitą śmietaną i pokruszonymi ciastkami.

Indyjskie lody z sosem kawowym

Indyjskie lody z sosem kawowymIndyjskie lody z sosem kawowym fot. Shivani Hansraj Dhargave/ shutterstock

Indyjska kuchnia to bogactwo niesamowitych aromatów. Podobnie jest z lodami z naszego przepisu. Dzięki wodzie różanej, bakaliom i dodatkowi sosu na bazie espresso mają ciekawy, nietuzinkowy smak.

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego po 400 ml
  • 2 białka jajek
  • Szczypta soli
  • 1,5 kubka cukru pudru
  • Pół łyżki wody różanej
  • Pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • Kubek posiekanych orzechów pistacjowych
  • Pół kubka rodzynek
  • Pół kubka płatków migdałów
  • Mocne espresso z kapsułki L’OR Espresso India
  • 100 gramów cukru
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Puszki z mlekiem włóż do garnka z wodą i gotuj przez 20 minut. Wyjmij puszki z wody, pozostaw do ostudzenia i włóż na dobę do lodówki.

Zawartość puszek przelej do miski i ubijaj mikserem do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość. W oddzielnej misce ubij białka jaj ze szczyptą soli. Dodawaj partiami ubite białka do masy mlecznej i delikatnie mieszaj. Na końcu dodaj cukier puder oraz bakalie. Gotową masę przykryj i schowaj na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie wymyj masę, zamieszaj i ponownie schowaj do zamrażalnika. Gotowe lody wyjmij kwadrans przed podaniem, a w tym czasie zrób syrop kawowy.

Przygotuj espresso i przelej je do małego garnuszka. Dodaj cukier i podgrzewaj, aż zacznie gęstnieć. Na końcu daj mleko. Polewaj lody schłodzonym syropem.

Wafle z kremem kajmakowym i kawą

Wafle z kremem kajmakowym i kawąWafle z kremem kajmakowym i kawą fot. night flower/ shutterstock

Dulce de leche to kajmakowy krem popularny w wielu krajach Ameryki Łacińskiej. W Kolumbii nazywa się go arequipe i podaje na przykład z waflami (hiszp. obleas con arequipe). W naszej wersji karmelowy smak zostaje przełamany aromatyczną kawą. 

Składniki:

  • Pół litra mleka
  • 180 ml śmietanki
  • Mocne espresso z kapsułki L’OR Espresso Colombia
  • 150 gramów cukru
  • 100 ml syropu kukurydzianego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewaj z cukrem, syropem kukurydzianym i sodą cały czas mieszając. Kiedy będzie już gęste i w kolorze karmelowym zdejmij z ognia i przestudź. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo gotowy krem i espresso. Przekładaj wafle kremem, a potem pokrój je na kawałki.