Tajemnica smaku. Akcesoria do kawy

Sypana czy rozpuszczalna? Kiedyś często słyszało się takie pytanie. Teraz wybór akcesoriów do kawy jest bardzo szeroki, a sposobów jej przyrządzania znajdziemy cały wachlarz. Dzięki nim picie kawy stanie się prawdziwą ucztą.

Prosta konstrukcja, jeszcze prostsze użytkowanie

Wiele osób szukając lepszego sposobu na przyrządzenie kawy sięga po French Press. Wynaleziony na początku XX wieku we Francji, największą popularność zdobył jednak w Wielkiej Brytanii oraz Danii. Składa się ze szklanego lub metalowego cylindra z tłokiem, na końcu którego znajduje się sitko przylegające do ścianek. Prosta konstrukcja, jeszcze prostsze użytkowanie, nic więc dziwnego, że prasa francuska cieszy się niesłabnącą popularnością wśród kawoszy. Warto wspomnieć, że kawa, którą przygotowujemy w ten sposób, ma aromatyczny, wyrazisty smak. 

Od odpowiedniego zaparzenia zależy smak kawyOd odpowiedniego zaparzenia zależy smak kawy amenic181 / shutterstock

Przyjemne bulgotanie w kawiarce

Dwuczęściowy czajniczek, stawiany na kuchence zaprojektowano w latach 30. XX wieku we Włoszech. Od tego czasu nie zmienił kształtu, a parzenie kawy w kawiarce jest codziennością w wielu, nie tylko włoskich domach. Wybierając kawiarkę warto zwrócić uwagę na materiał z jakiego jest wykonany. Jeśli zdecydujemy się na czajniczek ze słabej jakości materiału nie tylko napar nabierze nieprzyjemnego metalicznego posmaku, ale ryzykujemy również że będą się uwalniały do naszego organizmu szkodliwe związki. Ważnym elementem urządzenia jest także specjalny wentyl umieszczony w dolnej części kawiarki, który ma zapobiec zbyt wysokiemu ciśnieniu

Korzystanie z kawiarki też jest bardzo proste. Do dolnego pojemniczka wlewa się wodę, do sitka wsypuje zmieloną kawę, można dodać szczyptę kardamonu czy cynamonu, jak kto lubi, po czym czajniczek stawia się na gazie. Po kilku minutach nie dość, że mamy intensywny w smaku napar, to jeszcze po mieszkaniu rozchodzi się aromat jak w najlepszej kawiarni. Co istotne, prawidłowo zaparzona nie jest też zbyt gorzka. Poza tym zapewnia nam ona niemal natychmiastowy efekt pobudzenia.

zdjęcie ilustracyjnezdjęcie ilustracyjne shutterstock.com/kuvona

Ozdoba i smak

Na rynku pojawia się coraz więcej ciekawszych i nowocześniejszych akcesoriów, które ucieszą niejednego kawosza. Jednym z nich jest ekspres przelewowy, który przypomina laboratoryjną kolbę stożkową. Wykonany jest ze szkła i drewna i dzięki temu może stać się ozdobą każdego wnętrza. A smak? Napój przygotowany w tym urządzeniu jest lekki, kwaskowy i owocowy.

Urządzenie wynalazł w 1941 roku Peter Schlumbohm. Chemik z Niemiec był przedstawicielem tzw. ruchu "New Kitchen" we wzornictwie. Uważał, że kuchnia to swoiste laboratorium chemiczne. Dlatego też w czasie tworzenia swojego ekspresu do kawy inspirował się sprzętem laboratoryjnym (kolbą stożkową), oraz niemiecką modernistyczną sztuką użytkową.

Chemex może być ozdobą kuchniChemex może być ozdobą kuchni YURII MASLAK / shutterstock

Jak strzykawka

Aeropress to proste i poręczne urządzenie do parzenia kawy, które cieszy się coraz większą popularnością wśród miłośników czarnego napoju. Można je zabrać ze sobą do pracy, na wakacje, na wyprawę w góry czy spacer po lesie. Został on stworzony zaledwie dwadzieścia lat temu przez producenta zabawek. Składa się z dwóch zasadniczych części - tłoka oraz głównej tuby. Do tuby wkłada się tłok, a urządzenie powinno być tak ustawione, aby otwarty cylinder znajdował się u góry. Wsypujemy kawę, zalewamy wrzątkiem, główną część zakręcamy sitkiem z filtrem. Po chwili urządzenie odwracamy, przykładamy do naczynia i naciskamy tłok. Urządzenie to działa trochę jak strzykawka. Prostota działania tego urządzenia, sprawia, że można eksperymentować na wiele sposobów, ciesząc się z różnych efektów i smaków.

Na rynku dostępnych jest wiele akcesoriów do zaparzania kawyNa rynku dostępnych jest wiele akcesoriów do zaparzania kawy Vitalina Rybakova / shutterstock

Smak i wygoda

Coraz więcej kawoszy docenia kawę w kapsułkach. Ekspresy serwujące w ten sposób czarny napar można nabyć w przystępnych cenach, a kolejne zalety to łatwość obsługi i szeroka gama dostępnych kapsułek L’OR Espresso o różnej intensywności. Od średnio palonego do mocno palonego ziarna. Warto wspomnieć, że jest to kawa w stu procentach mielona zamknięta w aluminiowej kapsułce, która świetnie zachowuje aromat i smak. Dzięki temu nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie dla siebie to, co najbardziej mu odpowiada.